"Hän on aivan liian nuori sinulle."

"Minulle! Voi hyvänen aika, ei hänellä ole mitään tekemistä minun kanssani! Hän tuli avukseni tekemään ansioluetteloa."

"Hän tuli koska on sinuun niin perusteellisen pihkassa."

Tyttären kanssa käyty keskustelu aiheuttaa Liamissa hämmentynyttä mielihyvää. Voisiko hän vielä kuusikymppisenä saada osansa onnesta?

Alun perin Liam oli vain toivonut, että Eunice auttaisi häntä palauttamaan mieleen muistikuvan hiljattain tapahtuneesta väkivallanteosta. Vastoin odotuksia pintaan nousevatkin muistot paljon kauempaa.

-------------------------------

Ihana, ihana kirja! Juuri sellainen, jonka lukemisesta nautin suuresti. Tavallisten ihmisten arjen kuvausta, heidän ajatuksiaan, muistojaan, käymiään keskusteluita, haaveitaan ja pettymyksiään. Loistavaa ihmiskuvausta, huumoriakin.

Kirjan päähenkilö on 6-kymppinen Liam, joka on juuri menettänyt työpaikkansa ja sen seurauksena joutunut myymään asuntonsa ja hankkimaan tilalle uuden, pienemmän. Liam aikoo asettua rauhassa uuteen asuntoonsa viettämään vanhuudenpäiviä, lukemaan ja ajattelemaan. Uudesta työpaikasta hän ei enää haaveile. Hän on laskeutumassa ajanjaksoon, jolloin ei kaiketi ole tarkoitus tapahtua enää mitään. Liam ei kuitenkaan ehdi nukkua asunnossa edes yhtä yötä, kun sinne jo murtaudutaan ja hänet pahoinpidellään. Tämän seurauksena Liamin pystyynkuollut elämä saa täysin uuden suunnan. 

Kirjan alkupuolella Liam vaikuttaa suunnilleen samanlaiselta kuin äitini, joka on lähes 70-vuotias ja kärsii aivoverenkierronhäiriöistä sekä useista muistakin fyysisistä vaivoista, joiden vuoksi hän ei jaksa tehdä juuri mitään muuta kuin olla paikoillaan ja täyttää sanaristikoita. Kirjaa lukiessa tulee tunne, että jonkun täytyisi pitää tästä reppanasta huoli, mielellään ympärivuorokautisesti. Kirjan tapahtumat saavat kuitenkin aikaan sellaisen henkisen maanjäristyksen, että viimeisillä sivuilla tulee vastaan täysin erilainen mies.

Tätä muutosta on kiehtovaa seurata, vaikka Liamin elämä ei ehkä ulkoisesti ajatellen muutu mitenkään kovin ihmeelliseksi tai ainakaan helpommaksi kuin ennen. Hänen mielenmaisemassaan vain tapahtuu sellainen muutos, että hän alkaa nähdä asiat eri tavalla.

Suosittelen tätä!