Elina Folkentytär Tavast on ylhäistä ja huomattavaa sukua, ainakin jos hänen isänsä kerskailuihin on luottamista. Mutta Viipurin pamauksen kohtalokkaina päivinä perheen maine ja omaisuus hajoavat taivaan tuuliin ja Elina joutuu rutiköyhänä kiertämään isänsä kanssa Suomen keskiaikaisesta kaupungista toiseen armopalaa etsien ruton ja nälän kauheudet kintereillään. Keskellä syvintä toivottomuutta Elina kohtaa ihmisen, jonka sukuperä on yhtä hämärä kuin hänen omansa, mutta voimavarat ja mahdollisuudet monin verroin suuremmat. Syntyy kuutamonvaalean Elina Tavastin ja korskean punapartaisen Henrik Bastardin myrskyinen rakkaustarina.

Kaari Utrio kuvaa historioitsijan ja taitavan tarinankertojan otteella, aidosti ja verrattomalla huumorilla keskiajan värikästä Suomea - sen ajan pappeja ja ritareja, omahyväisiä porvareita, sotia ja kirkollisia toimia ja moraalisia säännöstöjä.

Tylsä kirja. Alussa ei tapahtunut oikein mitään mielenkiintoista. Rakkaustarina pääsi jonkinmoiseen vauhtiin kirjan puolivälissä. Henkilöhahmot olivat epäuskottavia ja paperinmakuisia. Heitä kuvattiin humoristiseen tyyliin, sarkastisesti. Oli vaikeaa samastua heistä oikein kehenkään. Ei tästä ole muuta sanottavaa. En suosittele.