Anna muuttaa maalta suureen ja kiehtovaan Kuopion kaupunkiin töihin. Hän suunnittelee itselleen tyytyväistä pientä elämää.

Sitten hän törmää tummasilmäiseen Lassiin, rakastuu, menee naimisiin - ja siirtyy omituiseen, hallitsemattomaan maailmaan.

Lassin taskusta löytyy lappusia: Nyt porvarin säännöistä huolimma viis! Hei, ohranan selkähän seipäällä siis!

Annan mielessä taistelevat toisaalta äidin ja anopin syvä uskonnollisuus, toisaalta Lassin luonnontieteellinen maailmankatsomus.

Eikä kestä kauaakaan, kun Lassi pidätetään.

Sirpa Kähkösen romaani Annan elämästä ja kokemuksista 20 - 30-luvun Kuopiossa kertoo koskettavasti nuoren naisen kasvukivuista, mutta myös huumaavista onnen hetkistä.

-------------------------------------

Kun on lukenut kuusi Hietamiestä melkein putkeen, on hieman vaikea siirtyä toisen tyyppisen kirjailijan luomaan maailmaan. Kielikin oli erilaista. Karjalan murteesta piti vaihtaa Savon murteelle. Mutta alkukankeuden jälkeen Kähkösen kieltä on ihana lukea.

Kirja on perusvireeltään aika synkkä. Annan elämä on taistelua kovia olosuhteita vastaan eikä hänellä kirjan kuluessa montakaan ilon pilkahdusta ole. Lasten syntymät ja hyvän ystävän kirjeet, anoppilan arki ja mieleinen työ sairaalassa sentään tuovat jotain iloa Annallekin. Tuon ajan ihmisten elämän vaihtoehdottomuus ahdistaa nykypäivän lukijaa. Juuri kun entisistä koettelemuksista päästään voitolle, alkaa sota, ja taas miehiä viedään...