Mummu sanoo, ettei salaisuutta saa päästää irti silloin, kun se tekee toisille vahinkoa. Niinpä Säde piilottaa salaisuutensa päiväkirjan sivujen väliin eikä kerro kenellekään. On syyspäivän tasaus ja kaikki alkaa alusta, kaikki saa alkaa vasta talvesta niin kuin aika menisi takaperin.

Marko katselee isän innoittamana ranskalaisia elokuvia ja haaveilee Mount Everestin valloituksesta. Koulussa ja kaduilla erikoinen poika on kovanaama, joka ei näytä todellisia tunteitaan ja jota kaverit seuraavat kyselemättä.

Eletään vuotta 1976, Säde ja Marko ovat oppilaina itähelsinkiläisessä koulussa.

Koulun syysretki muuttaa heidän elämänsä.

Pitkään kiusattu luokkatoveri löytyy kuolleena, ja vaikka tapaus tulkitaan onnettomuudeksi, tietävät Säde ja Marko molemmat mitä kalliolla veden äärellä tapahtui. Lapsuuden painajainen seuraa heitä aikuisuuteen, ja kumpikin joutuu tahollaan selvittämään, onko mahdollista rakentaa elämä uudelleen ja selvitä syyllisyydestä, jos kukaan ei edes syytä mistään. (Teksti kirjan kansiliepeestä)

-----------------------

Tämä oli todella hyvä kirja, joka veti aika lailla sanattomaksi. En osaa oikein edes kuvailla, mikä teki tästä kirjasta mielestäni niin hyvän. Tässä vain olivat kaikki elementit kohdallaan: aihe, henkilökuvaus ja kieli.

Ehkä parasta kirjassa oli se, että kirja herätti henkiin oman lapsuuteni. Oli kuin kirja olisi kertonut minusta, tai ollut minun kirjoittamani, sellainen jonka haluaisin kirjoittaa, jos osaisin. Omat koulumuistot tulvehtivat mieleen pitkin matkaa tätä kirjaa lukiessani. Välillä oli pakko panna kirja pois. Siihen tarttuminen oli suorastaan vastenmielistä, ja sitten kuitenkin kun otin kirjan käteeni ja aloin lukea, en osannut lopettaa.

Kirjan aiheena oli siis koulukiusaaminen ja sen kohtalokkaat seuraukset sekä moninaiset syyllisyyskokemukset, joita kirjan henkilöt kantoivat pitkin matkaa mukanaan. Kirjassa sivuttiin myös perheväkivaltaa ja uusperheen vaikeuksia sekä ikääntyvän vanhemman ja aikuisen lapsen välistä symbioosisuhdetta. Sari Vuoristo kuvaa loistavasti maailmaa niin pienen lapsen kuin aikuisen silmin.

Suosittelen.