Eva ja Henrik ovat olleet naimisissa viisitoista vuotta, ja heillä on poika Axel. Avioliitto tuntuu polkevan paikoillaan, ja Eva tajuaa, että Henrikillä on toinen nainen. Kun Henrik kieltää uskottomuuden, Eva suuttuu. Epätoivon vallassa hän päättää kostaa.

Samoihin aikoihin nuori Jonas valvoo sairasvuoteen ääressä. Hänen tyttöystävänsä Anna on jo kaksi vuotta maannut koomassa jouduttuaan onnettomuuteen. Koko ajan Jonas on hoitanut ja rakastanut häntä niin kuin mitään onnettomuutta ei olisi tapahtunutkaan, mutta nyt kaipuu alkaa muuttua tuskalliseksi. Anna ei herää, ei kosketa Jonasta - Anna pettää hänet.

Evan ja Jonaksen, kahden toisilleen tuntemattoman ihmisen, tiet kohtaavat yllättävällä tavalla.

Petos on jännittävä kuvaus siitä, miten eri tavoin ihminen voi joutua petetyksi, miten tuhoisaa se on ja miten kauaskantoisia seurauksia siitä voi olla. Mutta kuka luo petosketjun ensimmäisen lenkin? Miten uhrista tulee pettäjä?

----------------------------------------

Nämä Alvtegenin psykologiset jännärit ovat kyllä aivan huippuja. Mielenkiintoista lukea dekkaria, jossa ei ole poliisia, etsivää eikä toimittajaa tai muutakaan yli-ihmistä rikollisten kannoilla, vaan jossa kaikki kuvataan suoraan syyllisten ja uhrien kautta. Lukijan on helppo mennä näiden ihmisten nahkoihin ja ymmärtää heidän epätoivoisiakin ratkaisujaan ikään kuin sisältäpäin. Alvtegenin kirjoista puuttuu mustavalkoisuus. Ei ole hyviä ja pahoja erikseen, vaan kaikista henkilöistä löytyvät nämä molemmat puolet eikä lopulta ole kovinkaan selvää, kuka on syyllinen ja kuka on uhri.

Teemana petos on mielenkiintoinen. Itse olen aikoinaan ollut sekä pettäjän että petetyn roolissa. Paljon on kirjan henkilöiden tunnoissa tuttuakin. Toisaalta lopulta tulee tyhjä tunne: kaikki pettäminen on ollut tavallaan turhaa, syvimmältä olemukseltaan itsepetosta eikä mitään muuta.

Suosittelen lämpimästi.