Laatokka-sarjan neljännessä romaanissa eletään suurten muutosten aikaa.
Kun Laatokka murtaa keväällä kahleensa, jäät soivat. Se merkitsee uutta alkua. Vuonna 1916 se merkitsee uuden elämän alkua, monessa mielessä. Euroopasta puhaltavat myrskyiset tuulet, ja niiden vaikutukset alkavat näkyä myös syvänmaalaisten elämässä. Ne koskettavat Dimitriä, joka on tehnyt tärkeän ratkaisun. Ne koskettavat Nikolaita Valamossa ja Mašaa pienessä rantatalossaan, sisar Annaa Valamossa ja Pistojärven koulun nuoria opettajia syvällä Vienan saloilla. Ajan pyörteet tempautuvat yhä rajummiksi, ja jo pysyviltä vaikuttaneet elämänkohtalot lähtevät täysin uuteen suuntaan.
----------------------
Tämä kirja tuntui alkuun rakenteellisesti vähän hajanaiselta. Oudosti hypättiin jopa muutamien oleellisten tapahtumien yli tai niitä kuvattiin vain kursorisesti. Lukijalle se oli pieni pettymys. Jos kolmen kirjan ajan on pohdittu sitä, miten Mitja ja Masa voisivat kohdata taas toisensa ja tehdä sovinnon, ei se mielestäni kuittaannu parin sivun mittaisella tekstillä. Tuli sellainen tunne kuin kirjailija itsekin olisi jo kyllästynyt puimaan tätä asiaa, päättänyt nopeasti kirjoittaa aiheesta jotain ja siirtyä sitten mielenkiintoisempiin asioihin. Ja tässäkin kirjassa näkyy se, mikä niin monessa muussakin, ihmisen persoonallisuuden tai käyttäytymisen ihmeenomainen muuttuminen, esim. isä Nikolain ja Katjan kohtaaminen on täynnä vihaa ja torjuntaa, mutta kirjan lopussa he ovat mitä läheisimmät ja tätä muutosta ei mitenkään kuvata. Se vain tapahtuu. Samoin tuntuu oudolta, että ensimmäisessä kirjassa jopa hieman yksinkertaisena ihmisenä kuvautunut Palaka-tyttönen on tässä neljännessä kirjassa viisas, älykäs, ihmeelliset parantajantaidot omaava ja kaikkien arvostama sisar Anna. Hmm...
No, kenties tällaiselta kirjalta ei voi niin kovin realistista ihmiskuvausta odottaakaan. Pitää vain heittäytyä tapahtumien pyörteisiin ja nauttia siitä, että koko ajan tapahtuu jotakin romanttista ja jännittävää. Eikä tästä kirjasta toki tapahtumia puutu. Kirjassa kuvataan tsaarin vallan horjumista ja vallankumouksellisten ainesten esiinnousua sekä paikoin julmia ja järkyttäviäkin ihmiskohtaloita. Siinä mielessä kirja täytti odotukset, että Petjan, Mitjan ja Mashan suhteen puiminen on siirtynyt kehyskertomuksen asemaan ja keskiöön ovat nousseet uudet henkilöt.
Jatkan sinnikkäästi eteenpäin, enää 2 kirjaa tätä sarjaa jäljellä.