Dramaattisen myrsky-yön tapahtumista Syvänmaan kylässä on kulunut kaksikymmentäkolme vuotta. Eeva Maria elää leskenä Laatokan meren rannalla Impilahden vauraassa talossa.

Reipasta Petjaa ja rakastunutta Mitjaa ei ole, on vain kaksi miestä Laatokan luostarisaarella. Kaksi miestä ja heillä yhteinen synkkä salaisuus.

Petja on nyt isä Nikolai, kiivas ja kunnianhimoinen mies, joka toimii luostarin taloudenhoitajana.

Mitja, viitankantaja Dimitri, Valamon yksinäinen, ei ole antanut vihkiä itseään munkiksi, vaan etsii sovitusta erakkona.

Mutta kumpikaan heistä ei ole pystynyt unohtamaan.

Sitten hiljaisuus murtuu. Dimitri matkustaa Krasnostokin nunnaluostariin Puolan rajalle. Siellä hän kohtaa ihmeellisestä parantamisen taidostaan kuulun, kauniin ja salaperäisen sisaren, joka käyttää nimeä Anna. Menneisyys herää eloon: he tuntevat toisensa - hyvin.

Krasnostokissa kietoutuvat yhteen monet ihmiskohtalot: Dimitrin, Annan, viisaan ja lempeän äiti Jelenan, vallankumouksellisen Timofein, pelottavan isä Kyprianon, pappi Kamkinin, nuorten iloisten opettajakokelaiden Katjan ja Marppan.

Eikä tapahtumien vaikutuksilta välty suinkaan isä Nikolai. - Ei Eeva Maria.

On tuleva sekin ikimuistoinen myöhäiskesän ilta, jolloin isä Nikolai ja erakko Dimitri istuvat kauppiaantalon päivällispöydässä Pietarissa ympärillään hilpeä seurue, jonka jäsenet eivät koskaan kuvitelleet kohtaavansa.

Ja on koittava hetki, jolloin kaksi toistaan yhä rakastavaa ihmistä ovat vihdoin valmiit tapaamaan ja puhumaan.

--------------------------

Huh, jaksoinpa näpytellä tämän mahtipontisen selostuksen tähän kokonaisuudessaan ;) Suunnilleen tästä kirjassa on kyse. Leppoisaa lomalukemista eikä ainakaan vielä ala tulla korvista ulos. Aion jatkaa sarjan neljänteen osaan, vaikka yleensä pitkät kirjasarjat tapaavat lässähtää loppua kohden. Tähänkin pitää kyllä tulla jatkossa uutta potkua, sillä Mashan, Mitjan ja Petjan salaisuuksia on nyt pyöritelty jo kyllästymiseen saakka ja mielestäni olisi aika siirtyä elämässä eteenpäin.

Ihanaa luonnon- ja luostariympäristön kuvausta kirjassa on paljon...