Knollsin terveyskeskuksen korjaustöiden vuoksi kristitty lääkäri Lukas Bower hoitaa viransijaisuutta hieman etäämpänä Knollsista. Uudessa paikassa hän törmää surkeaan hallintoon, työtoverien epäeettisyyteen ja aggressiiviseen moottoripyöräjengiin. Välimatka Mercy Richmondiin on tervetullutta, sillä Bowerilla on mahdollisuus selvittää itselleen, mitä tulevaisuudelta odottaa. Samaan aikaan Richmondien perheessä opetellaan luottamaan rukousvastauksiin. Hannah Alexanderin Päivystyspoli tarjoaa jännitystä, romantiikkaa ja elämänmakua. Alexanderilta ovat ilmestyneet aiemmin Luottamus koetuksella ja Vala sitoo. (Teksti kirjan takakannesta)

Tämä kirja on kuin Teho-osasto kirjallisessa muodossa, höystettynä kristillisellä sanomalla. Minähän olen television lääkärisarjojen suuri ystävä, joten Päivystyspoli uppoaa minuun täysin. En tosin ole vielä lukenut kirjasarjasta kuin tämän yhden ainoan teoksen.

Kirjan henkilöt ovat ystävällisyyden ja hyvyyden perikuvia. Pahoistakin tulee hyviä, kun he tulevat uskoon. Toisaalta niin naiivia, toisaalta taas lohdullista ja rauhoittavaa lukemista. Henkilöiden yksinkertainen luottamus Jumalaan vahvistaa lukijan omaakin uskoa. Ja kyllä kirjassa tuodaan esiin myös se, etteivät uskovatkaan ole täydellisiä.

Juoni on hyvin rakennettu ja kirja on mukaansatempaavasti kirjoitettu, joten tämän ahmaisee hetkessä. Jotkut epärealistiset kohdat jäävät ärsyttämään, esim. kirjan päähenkilöiden taukoamaton työnteko oman elämän ja jaksamisen kustannuksella. Onko edes mahdollista tehdä noin paljon töitä ja säilyttää samalla itsensä ajattelu- ja toimintakykyisenä lääkärinä? Epäuskottavalta tuntuu myös se, että lääkärit eivät ota köyhiltä potilailtaan mitään maksua, kuskaavat näitä omassa autossaan kodista klinikalle ja takaisin, ostavat näille ruokaa yms. Vaitiolovelvollisuuskin tuntuu olevan venyvä käsite: potilaiden asioista saatetaan vihjaista nimeltä mainiten ja toista potilasta voidaan pyytää esim. kuskaamaan toinen potilas sairaalaan.

Juuh... ehkä terveydenhuolto Jenkeissä toimii näin? Tai sitten ei...