Anna on matkalla kotiin. Matka on pitkä ja vaarallinen, täynnä kokemuksia, jotka eivät ikinä unohtuisi. Vuodet Pietarissa ja Moskovassa ovat takanapäin. Elämä on kuljettanut Annaa ennenkin poikkeuksellisia teitä; nyt hänen kaikki taitonsa ja vahvuutensa mitataan. Mutta Anna on oppinut selviytymään. Ja häntä kantaa suuri unelma.

------------------------

Olipa upea päätös tälle sarjalle! Sen enempää en tästä kerro, etten tulisi paljastaneeksi juonta liikaa.

Täytyy sanoa, että (ennakkoluuloihin perustunut) käsitykseni Laila Hietamiehestä kirjailijana muuttui tämän lukemani Laatokka-sarjan perusteella täysin. Sarja oli erittäin mielenkiintoinen ja otteessaan pitävä, ja taas moni historian asia kirkastui minulle, sivistymättömälle, uudella tavalla.

Ainoa miinus sarjassa oli se, että kokonaisuutena se on aika hajanainen. Ensimmäisessä kirjassa keskitytään muutaman ihmisen sisäisen maiseman tutkailuun niin intensiivisesti, että heidän kuvittelisi olevan päähenkilöinä koko sarjassa, mutta jo kolmannessa osassa tämä asetelma tulee käytyä läpi ja siitä alkaa tavallaan uusi sarja, kun sivuhenkilö Anna/Palaka astuu päähenkilön rooliin. Sarjan alkupuolella on kyse enemmän romantiikasta ja loppupuolella taas historiallisesta/yhteiskunnallisesta kuvauksesta.

Suosittelen joka tapauksessa koko sarjaa luettavaksi järjestyksessä, vaikkakin näitä ilmeisesti voi lukea myös itsenäisinä kokonaisuuksina.