On vuosi 1757. Lordi John Grey joutuu suunniltaan lontoolaisella herrasmiesten klubilla. Hänen Majesteettinsa armeijan korkea-arvoinen upseeri tajuaa, että hänen perheensä kunnia on vaakalaudalla ja että serkkutytön kihlaus on saatava purettua hinnalla millä hyvänsä. Samaan aikaan eräs aseveli löydetään kammottavasti murhattuna. Lordi John määrätään tutkimaan tapausta.

Ratkoessaan näitä kahta tapausta lordi John joutuu merkilliseen salaisuuksien ja petosten verkkoon, joka ulottuu yhteiskunnan kaikille askelmille ja joka uhkaa kaikkea sitä, mikä on hänelle tärkeää.

---------------------------

Kirja oli todella mielenkiintoinen ja kiehtovasti kirjoitettu. En tiedä 1700-luvun brittiläisestä elämäntyylistä mitään, joten en osaa sanoa, miten realistinen kirja oli historiallisessa mielessä, mutta ainakin minuun se upposi täysin.

Lordi John havaitsi yleisessä käymälässä, että hänen serkkunsa kihlatulla oli kuppa. Kuppa oli tuolloin kauhistuttava, kuolemaan johtava tauti, joten John tajusi, että hänen täytyisi estää serkkunsa ja tämän miehen kihlaus. Tämä seikka sekä erään murhan tutkimukset kietoutuivat lopulta yllättävällä tavalla yhteen. Asioita tutkittiin rauhaksiin eikä tutkijoilla tietenkään ollut mitään nykyaikaisia tutkimusmenetelmiä käytössään. Siinä missä nykypäivän murhatutkimuksissa käytetään DNA-analyyseja ja monimutkaisia profilointeja, nämä herrasmiehet tutkivat ruumista vain katselemalla sitä ja tekemällä päätelmiä näkemästään. Toisaalta välillä tuntui, että miesten tapa kommunikoida keskenään ja ylipäätään ajatella asioita oli vähän turhankin moderni. Jotenkin olen vanhempaa kirjallisuutta lukemalla tullut siihen käsitykseen, että "ennen vanhaan" ajatuksia ilmaistiin vähän toiseen tyyliin.

Lisämausteen kirjaan toi se, että lordi John oli homoseksuaali. Tätä ei tuohon aikaan tietenkään voinut julkisesti paljastaa, joten hänen ei auttanut muu kuin salata se parhaan kykynsä mukaan. Lordin homous vaikutti läpi kirjan siihen, miten hän saattoi toimia ja mitä tietoja kellekin paljastaa.

Kirjan tapahtumat liikkuivat paljolti hyvin epämoraalisella näyttämöllä, bordelleissa ja Lontoon likaisilla kaduilla. Mitenkään mieltä ylentävä lukukokemus tämä ei siis siinä mielessä ollut. Voin kuitenkin lämpimästi suositella kirjaa sen jännittävyyden ja vähän erilaisen toimintaympäristön vuoksi. En tiedä, sijoittuuko tämä sitten historiallisten romaanien kategoriaan, vaikka juoni onkin dekkarinomainen. Hyvä kirja joka tapauksessa.