Kaikki alkoi viattomasti yhdestä varastetusta appelsiinista hedelmäkojun luona Angersin torilla. Vain ystävällinen silmänisku, ja nuori saksalainen sotilas lumosi yksinäisen, isättömän yhdeksänvuotiaan. Sinä saksalaismiehityksen kesänä Framboise sisaruksineen pääsi kielletyn hedelmän makuun.

Mutta pienestä vilpistä kasvoi suuria valheita. Ja lopulta murhenäytelmä, joka pakotti Framboisen perheineen pakenemaan kotikylästään Loiren varrella.

Kun Framboise leskeksi jäätyään palaa kotitilalleen ja perustaa pienen ravintolan, sota-ajan synkistä tapahtumista on kulunut yli neljäkymmentä vuotta. Mutta kyläläiset eivät ole unohtaneet.

-------------------------

Joanne Harris osaa kuvata ruoanvalmistusta, ranskalaisia pikkukyliä ja kyläyhteisön epäsuosioon joutuneita ihmisiä, joille kuitenkin lopulta käy hyvin. Toisin sanoen resepti on aika monissa hänen kirjoissaan täsmälleen sama.

Jotain lumousta näissä kirjoissa kuitenkin on, koska tämäkin tuntui niin tuoreelta ja kiehtovalta. Ehkä salaisuus piilee siinä, ettei lue liian monta peräjälkeen. Ihanaa kesälukemista!