Viimeinen kuuma kesä kiehuvassa Lontoossa ennen ensimmäisen maailmansodan syttymistä. Kaupunkiin saapuu Feliks Ksessinski, mies Pietarista, jolla on vain yksi päämäärä: hän aikoo murhata prinssi Orlovin. Tämä osallistuu tsaarin edustajana salaisiin neuvotteluihin Lontoossa. Ksessinskille ja hänen anarkistitovereilleen Orlov on vihattava tyrannivallan kätyri, jonka kuolema merkitsisi vallankumouksen voittoa. Hullunnerokas suunnitelma valmistuu, Feliks jännittyy lopulliseen iskuun.

Mutta sitten tapahtuu jotakin, joka tyrmää aikeet. Kaukaa menneisyydestä astuu Ksessinskin ja uhrin väliin Lydia, ainoa nainen joka koskaan on sytyttänyt hänet intohimoiseen rakkauteen. Siitä hetkestä lähtien hänessä taistelee kaksi voimaa. Häntä ajaa pakko tuhota prinssi Orlov ja häntä polttaa kipeä, ihana muisto tytöstä Pietarin yössä yhdeksäntoista vuotta sitten.


-------------------------------

Tämä oli aivan taivaallisen hyvä kirja! Olipa mukavaa edellisen lattean lukuelämyksen jälkeen tarttua tällaiseen, jonka lukemisesta todella nautti. Olen pitänyt kaikista Ken Follettin kirjoista, jotka olen lukenut, vaikka suhtaudun yleensä todella skeptisesti tällaisiin ns. miesten jännäreihin, joissa toiminta on pääosassa. Follett osaa kuitenkin kertoa tarinan koukuttavasti, ja hänen kirjoissaan on aina mukana muutakin kuin pelkkää aseiden kalistelua. Usein kirjassa on charmantti psykopaatti, joka kykenee sekä uskomattomaan julmuuteen että jollakin sairaalla tavalla myös rakkauteen, ainakin niin pitkälti kuin se koskee hänen omien tarpeidensa tyydyttämistä. Niin tässäkin kirjassa.

Tässä kirjassa romantiikalla ja erotiikalla on tärkeä osa ja oikeastaan se nousee melkein tärkeämmäksi kuin varsinainen toiminta, mutta siitä huolimatta kirja on myös jännittävä. Kirja on kaiken kaikkiaan sopiva sekoitus kaikkea sellaista, mistä syntyy hyvä kirja.

Huomaan, etten edelleenkään osaa oikein kunnolla arvioida sitä, mistä asioista kirjassa pidän. Jostain kirjasta vain tulee jo ensi lehdiltä alkaen hyvä olo. Sellainen tunne että tämän kirjan parissa viihtyy ja sen maailmaan on helppo uppoutua. Tämä oli sellainen kirja!