Pankinjohtajalla on 25 sekuntia aikaa tyhjentää seteliautomaatti. Aikaa kuluu 31 sekuntia. Ryöstäjä nostaa 6 sormea valvontakameralle ja ampuu panttivangikseen ottamansa naisen kylmäverisesti. Voiko pahuus olla niin yksinkertaista?

Harry Hole saa selvitettäväkseen rikoksen, josta tuntuu kasvavan suoranainen vyyhti. Jäljet vievät Holen ja hänen nuoren työtoverinsa Beate Lonnin aina Brasiliaan asti.

Jo Nesbo kuvaa mestarillisesti rikollista toimintaa, poliisin sisäistä valtataistelua, ihmissuhteita ja ympäristöä. Hän taitaa niin amerikkalaisen trillerin kuin pohjoismaisen dekkarin parhaat perinteet.

----------------------------------

Ihan kelpo dekkari: jännittävä, tiivistunnelmainen, hyvin koossa pysyvä paketti, joka ei lässähdä missään vaiheessa. Silti en oikein pitänyt. Jos amerikkalaiset sarjamurhaajat kyllästyttävät, niin kyllä alkavat nämä pohjoismaiset poliisitkin pikkuhiljaa tympiä. Jostain syystä koko ajan Harry Holesta lukiessani näin edessäni Kurt Wallanderin kasvot. En nyt muista, ottiko Wallander viinaa ihan yhtä paljon kuin Hole, mutta jotain samanlaista melankolisuutta näistä poliisimiehistä löytyy. Ja onhan niitä muitakin samantapaisia poliiseja. Tämän luettuani osaan arvostaa entistä enemmän tuota Thomas H. Cookin kirjaa ja ylipäätään hänen tyyliään, joka on aidosti erilainen.

Ja en muuten tiedä, miten tästä näppäimistöstä saa tuon norjalaisen o:n, siis sellaisen merkin, jossa o:n päällä on kenoviiva. Jos joku tietää, saa auttaa =)