Olen lukenut tätä kirjaa kesälomasta lähtien, jolloin ostin sen kirpparilta parilla eurolla, ja vasta nyt sikainfluenssan kourissa sain sen loppuun. Hyvä että tuli luettua, sillä kirja oli varsin mielenkiintoinen.

Geraldine Brooks on australialainen ulkomaankirjeenvaihtaja, joka on asunut ja tehnyt töitä monta vuotta Lähi-Idässä. Hän opetteli puhumaan arabiaa, perehtyi paikalliseen historiaan, kulttuuriin ja tapoihin sekä lähti ystävystymään islamilaisten naisten kanssa ymmärtääkseen heitä paremmin. Tässä kirjassa hän valottaa islamilaisten naisten elämää monelta eri kantilta, lähinnä tietysti tuoden esille sellaisia epäkohtia, jotka meitä länsimaalaisia ihmetyttävät. Kirjasta huokuu asiantuntemus ja perehtyneisyys kyseiseen aiheeseen kuten myös myötätunto ja samastuminen näihin monesti kovia kokeneisiin naisiin. Kaikenlainen turha mässäily ja sensaatiohakuisuus onneksi vältetään.

Itseäni jäi kaikkein eniten kirjan luettuani mietityttämään se, miten vaarallinen asia naisen seksuaalisuus näissä kulttuureissa on. Se fanaattisuus, jolla naisen ruumis pyritään kätkemään viimeistä piirtoa myöten muodottomien kaapujen alle tai jolla miesten ja naisten kaikkinainen luonnollinenkin kanssakäyminen pyritään estämään, hipoo mielestäni mielipuolisuutta. Oikeastaan kirjan kaikki teemat pyörivät tämän saman kysymyksen ympärillä: mitä nainen saa tehdä, minkälainen hän saa olla, mihin hän voi osallistua. Joissakin Lähi-Idän kulttuureissa naisella ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tehdä raskaita kotitöitä kaapuun kääriytyneenä ja vältellä katsomasta miehiin päin. Jos nainen sattuu olemaan rikkaasta perheestä, hän ei voi tehdä muuta kuin istua tai maata sängyllä pitkin päivää ja pyöritellä peukaloitaan.

Suosittelen kyllä ehdottomasti lukemaan, jos aihepiiri yhtään kiinnostaa. Paikoin kyllä hyvin ahdistavaa luettavaa, mutta mielenkiintoista.