Eletään vuotta 1922.

Tapaamme Annan ja Timofein nyt Pietarissa, Moikan varrella. Timofei kuuluu uusiin vallanpitäjiin. Hänellä on korkea virka, auto ja henkivartija.

Anna tunnetaan laajalti vastikään opintonsa loppuun saattaneena taitavana lääkärinä, jonka omatekoiset lääkkeet saavat "ihmeitä" aikaan.

Anna on onnellinen voidessaan vihdoin elää yhdessä Timofein kanssa. Mutta hän ei voi ummistaa silmiään todellisuudelta. Hän näkee ettei vallankumous tuonut niitä parannuksia, joita siltä odotettiin.

Annan elämässä on alkanut uusi vaihe. Se vie hänet Karjalan metsien takaisiin vankileireihin, ryysyisten aatelisten joukkoon Ukrainan rajan rautatieasemalle, Ufan kauhistuttavalle nälkäalueelle Kazanin taakse, Kremlin muurien sisään vallankäytön arvaamattomaan maailmaan.

Annan elämä on täynnä epäitsekästä työtä ja taistelua. Mutta ikimuistoisia riemun hetkiäkin siihen mahtuu.

Vanhat ystävät Irina ja Mihail Rjabuskin löytyvät. Anna matkustaa salaa öistä Suomenlahden jäätietä pitkin Viipuriin. Hän tapaa Katjan ja Viktorin lapsineen, Dimitrin ja Marian, Valamossa yhä asuvan Nikolain.

Ja sitten edessä onkin suuri muutos, elämä uudessa suuressa kaupungissa.

Jokaisen on oma tiensä kuljettava. Eikä sen tien iloja ja suruja kukaan pysty kiertämään.

---------------------------------------------

Tämä oli loistava kirja!! Sopi erinomaisesti luettavaksi heti Imbi Pajun asiateoksen jälkeen, sillä tämä kertoi oikeastaan samasta asiasta kuin Pajun kirja, vaikkakin fiktiivisesti ja viihteenomaisesti. Kirjassa oli järkyttäviä kuvauksia sekä vankileireistä ja nälkäalueista että pelon varjostamasta "normaali"elämästä, jossa koko ajan joutui miettimään, kehen voi luottaa ja millä kepulikonsteilla voi saada tarvitsemansa. Suosittelen.