1177253.jpg

Aamukone Brysseliin kaapataan. Matkustajien joukossa on Suomen pääministeri. Poliisipsykologi Johanna Vahtera joutuu tulikasteeseen, josta alkaa Suomen rikoshistorian suurin poliisioperaatio - ja Johannan elämän pahin painajainen. Filmiohjaaja Otso Vaismaa saa tarjouksen: 800 000 markkaa oudon työtehtävän suorittamisesta. Suostuessaan tarjoukseen hän tekee virheen, josta tulee kärsimään koko Suomen kansa. Miljoonat suomalaiset heräävät myöhäissyksyn yönä keskelle painajaista. Kirkonkellot kumuavat yössä. Ylimääräiset uutiset kiirivät eetteriin. Alkaa suora lähetys helvetistä. (Teksti takakannesta)

Tulipa taas luettua yksi kirja. Jatkossa en voi lukea tätä tahtia, kun aikaiset aamuherätykset taas alkavat, mutta tässä tulee vielä yksi myöhäisyön lähetys ikään kuin uuden vuoden kunniaksi. 

En oikein tiedä, mitä ajatella tästä kirjasta. Ensinnäkin kirja oli erinomaisen hyvin kirjoitettu. Se eteni jatkuvasti eikä muuttunut missään vaiheessa tylsäksi tai vaikeaselkoiseksi. Tätä kirjaa lukiessa ei tarvinnut pinnistää tarkkaavaisuuttaan äärimmilleen eikä selata sivuja taaksepäin selvittääkseen, mitä tässä taas tapahtuikaan. Siitä huolimatta kirjassa tapahtui koko ajan, ja mikä parasta, tarina vietiin hallitusti loppuun saakka. Yleensä tämäntyyppisissä kirjoissa käy niin, että lopussa alkaa päitä putoilla ja hyvin rakennettu juoni jotenkin lässähtää tai päättyy täysin epäuskottavalla tavalla, mutta näin ei käy Remeksen kirjassa.

Kirja oli kuitenkin mielestäni todella ahdistavaa ja paikoin piinallista luettavaa. Olen ollut koko ikäni sairaudenpelkoinen enkä erityisemmin välitä lukea sairaalamaailmaan sijoittuvia dekkareita. Biologinen sodankäynti on aiheena vielä piirun verran luotaantyöntävämpi. Ajatuskin jostain ihmiskunnan keskellä kulovalkean tavoin leviävästä tappavasta viruksesta saa karvat nousemaan pystyyn. Tietysti kyse on vain fiktiosta, mutta periaatteessa kai tämäntyyppinen tapahtumasarja olisi hyvinkin mahdollinen. Ihmiskunnassa on tosiaankin riittävästi potentiaalia tuhoamaan itse itsensä eikä siihen nykymaailmassa edes tarvittaisi paljon: vain ripaus hulluutta ja sopivat välineet.